Hamd, Alemlerin Rabbi Allah’a mahsustur. Salâtü Selâm Rasûlullah’ın, ehlinin, sahabesinin ve de kıyamete kadar onları dost edinen herkesin üzerine olsun.
Çalınan, kaybolan ya da kırılan mücevherin yeri doldurulabilirse de, sen; yeri dolmaz bir cevher olduğunu bilmelisin!
Çünkü kadının sahip olduğu vakârının, düzmece ekollerle ayaklar altına alındığı ve herşeyin üstündeki gerçek amaç olan Allah’a kulluktan uzaklaştırıldığı bir zamanda; kendini Allah için sakınma erdemliğini gösteren mücahide hanım, toplumun ve ümmetin göz nûrudur, cevheridir...
İslâmı, düşmanlarına karşı savunacak, onu tahrif, bidat ve fesad batağından koruyacak olan nesli yetiştirir, hanımlar. İlk ve temel eğitimini annesinden alır geleceğin mücahid ve müdâfileri.. Bu sorumluluk asla azımsanamaz. Bu yüzden hakkıyla yerine getirilmelidir.
İşte bu noktadan hareketle, bir takım sorumluluklarını yerine getirmek sûretiyle etrafına, ışık ve parlayan bir nûr olma yolundaki mücahide hanımların dikkat etmesi gereken, bazı noktalara değinmeyi uygun gördük.
Burada yer alanlar, böylesine önemli bir konuyu elbette tüm yönleriyle açıklamaya yetmez, ancak kısa ve öz olarak yol göstermesi ümidimizdir. Allah’tan bu çalışmamızı rızasına uygun kılmasını dileriz. Şüphesiz tevfik O’ndandır.[1]
Örnek Nesilleri Yetiştirecek Mücahide Hanımın Vasıfları
Akîde yapısı: Bu ümmet için örnek ve temel olan inanç sisteminin Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve A'lihi ve Sellem'in öğrettiği gerçek akîde olduğu bilinciyle; Sahabe, Tâbiîn ve Etbâu Tâbiîn'in, yani Selef-i Salihîn’in akîdesinin, kendisiyle bütünleştiği Ehl-i Sünnet ve'l-Cemaat metodunu anlamak ve idrak etmek hedefidir.
Metodu: Sadece ve sadece Allah’ın, Rasûlü Sallallahu Aleyhi ve A'lihi ve Sellem'in, Sahâbe-i Kirâm'ın ve kıyâmete kadar onların yoluna uyanların çizgisine bağlı kalmayı hedeflemiş, bunu tek yol olarak benimsemiştir.
Ahlâkı: Üstün İslâm ahlâkıdır.
Nişânesi: Hicap ve tesettürdür.
Edebi: Haya, iffet ve temizliktir.
Örneği: Mü'minlerin anneleri, sahabe hanımları ve tüm saliha hanımlardır.
Sevgisi: Yalnız Allah ve Rasûlü ve İslâma bağlı herkes içindir.
Halveti: Ahiret hayatını hatırlamak, kendisini kabrin karanlık ve darlığından rahata eriştirecek, onu selamete götürecek iyi amelleri işlemektir.
Dostları: Allah'ın dinine bağlı Muvahhide, Mü'mine ve tüm Müslüman hanımlardır..
Buğzu: Düşman yahudilere, hristiyanlara, münafıklara, ateistlere; "kadın özgürlüğü" ve "feminizm" diye yaygara koparan sinsi çağırtkanlaradır.
Düşmanları: Müstehcen şarkılar; haram davetçisi müzik aletleri; açık ve sapık fikirleri empoze etmeye çalışan tüm dergi ve gazeteler; flört ve aşkın konu edildiği bütün sapık dizi ve filimler; ayrıca ahlaksız, iffetsiz kadınlar; kısaca Allahu Teâla'nın gazabını üzerine toplayan herşeydir.
Rağbeti: Çok bağışlayan "Ğafûr" ve acıyan "Rahîm" Allah Azze ve Celle'ye karşı; şartlarına bağlı kalarak samimi bir şekilde tevbe yapmaktır.
Evliliği: İslâmîdir. Düğününde şarkı, içki vb. yoktur. Davetli kadın ve erkek karışıklığına yer verilmez. İslâm'a aykırı kıyafetlere de rağbet olmaz.
Gayesi: Müslüman aileyi bina etmek, böylece tüm insanlığın susadığı gerçek İslâm toplumunun sağlam yapı taşını oluşturmak; Ümmete hayırlı nesiller yetiştirmektir.
Tatili: Faydalı ilim öğrenmek, Kur'an-ı Kerim ezberlemek, meşru çerçevede dinlenip istirahat etmekle geçer.
Gezintisi: İnce düşünme ve tefekkür yapmak; aynı zamanda dinlenerek kendini rahatlatacak şeylerle meşgul olmaktır. Böylelikle bitkinlik ve yorgunluktan uzak kalır, dinamikliğini muhafaza eder. [2]
Hicap Ve Tesettürün Şartları
Ehli Sünnet ulemâsı bu konuda sekiz önemli nokta tesbit etmişler ve bunlara dikkat edilmesi gerektiğini söylemişlerdir. Bunlar:
1- Elbise, bedenin her tarafını örtmeli. Ayrıca yüz, el ve ayakların örtülmesi hususunda da olağanüstü dikkat edilmelidir. Çünkü tercih edilen görüşe göre kadının tamamı avrettir. Yüz, el ve ayaklar da tamamıyla örtülmesi farzdır. Zira, özellikle birçok açıdan ifsad olmuş toplumumuzda fitneye sebebiyet vermekten kaçınmak şarttır:
«Ey Peygamber! Hanımlarına, kızlarına, müminlerin kadınlarına (bir ihtiyaç için dışarıya çıktıklarında) örtülerini üstlerine almalarını söyle...» (Ahzab, 33/59),
«Mümin kadınlara da söyle: Gözlerini (harama bakmaktan) sakınsınlar; namus ve iffetlerini esirgesinler. kendiliğinden görünen müstesnâ olmak üzere, zinetlerini teşhir etmesinler. Başörtülerini, yakalarının üzerine (kadar) örtsünler...» (Nûr: 24/ 31).
2- Elbise süslü püslü olup da bizzat kendisi zinet gibi olmayacak. Ayrıca bakışları üzerine toplayabilecek şekilde renkli, desenli, altın ve gümüş işlemelerden de kaçınılmalıdır.
«Evlerinizde vakarınızla oturunda ilk câhiliye (devri kadınları)nın açılıp saçılarak, salınarak yürümeyin. Namazı kılın, zekatı verin, Allah ve Resûlü’ne itâat edin..» (Ahzab, 33/33).
3- Vücut hatlarını belli edecek derecede ince veya şeffaf olmayıp, kalın ve sağlam olmalıdır.
4- Giysi dar değil, geniş ve bol olmalı, fitneye neden olacak bir yeri belli etmemelidir.
5- Parfüm ve benzeri dikkat çekici kokular kullanılmış bir durumda nâmahrem yanına çıkmak haramdır. Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve A'lihi ve Sellem; "Bir kadın koku sürünüp bir kavmin (topluluğun) yanına uğrar da onlar bunu hissederse; zinâ etmiştir" buyurmaktadır.[3]
6- Hiçbir sûrette erkek giysisine benzemeyecek. İbn Abbas Radıyallahu anhûmâ, şöyle demiştir:
"Erkeklerden kadınlara, kadınlardan da erkeklere benzeyene Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem lânet etti"[4]
7- "Bir kavme benzeyen onlardandır"[5] hadisi şerifi doğrultusunda kafir kadınların elbiselerine benzemesi de haramdır.
8- Kapanması uygun olsa bile farklılığından dolayı insanların aşina olacağı bir nitelikte olmamalı. Zirâ Resûlullah Sallallahu Aleyhi ve A'lihi ve Sellem, "Her kim şöhret elbisesi giyerse, Allah da ona Kıyâmet gününde zillet elbisesi giydirir. O da ona ateş olur" buyurmuştur.[6]
Kabir Amel Sandığıdır!
Ey müslüman evlâdı genç kız!
Allah'tan kork! Ve her zaman Allah'ın kontrolünde olduğunu unutma! Bugün nasıl hesapsız amel günü ise; yarın da şüphesiz, amelsiz hesap günüdür. Durmadan oyun ve eğlenceye dalan insanoğlu, ölümün kendisine ulaşacağı o gün elbette uyanacaktır... Can boğaza geldiği zaman halimiz ne olur?
Ey Allah'ın zarif kulu!
O gün artık sen, eşin, ailen, evlatların ve dostlarından ayrılmış olacaksın. Tabutla taşınılıp toprağa; o kapkaranlık yere konacağın günü bir düşün. Bitmez sanılan günlerin sonunda eğer iyi bir şeyler götürmediysen -Allah korusun- kabrin dehşetle sıkmaya başlamasıyla başbaşasın. Hesap melekleri gelip de senden sorularına cevap vermeni istedikleri zaman halin nice olur?!..
Diriliş gününde kabirden çıkıp da mahşere sevkedildiğin...
Hesap defterlerinin açıldığı...
Sırat köprüsü ve mizânın konduğu zaman...
İşte o gün, ey Allah'ın kulu! senin yerin neresi olacak?!..
Seni neler bekleyecek, ya da bir ömrün ardından neler kazanmış olacaksın?
“Nihayet onlardan birine ölüm gelip çattığında, "Rabbim! der, yalvarırım beni (dünyaya) geri gönder; tâ ki boşa geçirdiğim dünyada iyi iş (ve hareketler) yapayım" Hayır! Onun söylediği bu söz (boş) laftan ibarettir. Onların gerisinde ise, yeniden dirilecek güne kadar (süren) bir berzah vardır” (Müminûn, 23/99-100).[7]
İhsan Hazinesine
Allah düşmanları, İslâm toplumlarını içinden çökertmede ilk önce annelik vasfıyla toplumun eğiticisi olan kadınları hedef almış, onu ifsad etmek için ellerinden geleni yapmışlardır. Çünkü kadının ifsadını toplumun ifsadı takip edecektir. Bu uğurda birçok sahte ülküler ortaya atmış, kadını gerçek özgürlüğünü bulduğu dininden koparmaya çalışmış ve herşeyini seferber ederek bu nadide varlığı, kişiliksiz bir metâ haline getirmek için komplolar kurmuştur. Bilinçli bir müslüman hanım elbette bunların farkındadır; çevresindekileri Kur’an ve sünnet yoluna davet etmede ve onları düşmanların komplolarına karşı uyarmada hırslıdır..
Tüm hanımlar için, ayrıca şöyle tavsiyelerde bulunabiliriz. Allah'tan bizi, sevdiği ve hoşnut olduğu herşeyde muvaffak kılmasını diler, sözlerimiz sebebiyle bizi kınamamasını niyaz ederiz.
` İslâmi kavramları hafife alma! Ve dinde olmayan her tür bid'atlardan kaçın, bunları ortaya da çıkarma. Bütün bidatlardan uzak dur ve buna teşvik etme.
` Namazı sakın terketme! Uykuya dalıp namazı kaçırma (kaçırırsan da uyanır uyanmaz derhal eda et ki, buna keffâret olsun). Namazı sürekli vaktinde kıl, buna azâmi hassasiyet göster!..
` Sakın açılıp saçılma ve örtünmene çok dikkat et! Ayetlerden gafil diğer açıklara da meyletme!
` Üçüncü şahısların yuvanın dirliğini olumsuz etkileyecek sözlerine aldırma. Allah’tan ailen için duâda bulunmayı ihmal etme ve eşine dîni konusunda yardımcı ol.
` Evinin ve eşinin mahremiyetini ifşâ etme, hayatın zorluklarına karşı sabırlı ol. Allah için sabretmeyi kendine vazgeçilmez bir huy edin. Allah için yaptığın en ufak bir amelin zâyi olmayacağını unutma!
` Mütedeyyin kızlarla arkadaşlık kur, onları dost edin! İçlerinde ihtiyacı olana yardım etmek için geç kalma.
` Gıybet ve kovuculuk yapma, laf taşıma!
` İster batılı, ister yerli hiçbir kafiri taklit etme, onlara sevgi duyma, hayranlık besleme!
` Özellikle dinî bilgini arttırmada gayretli ol.
` Fitne ve fesadı göz önünde bulundurarak gerekli hallerin dışında sokağa çıkmamaya çalış; Rabb'inden sabır ve sebat niyaz et.
` Ahiret hayatını sakın unutma!
` Allah’a ve Rasûlü Sallallahu Aleyhi ve A'lihi ve Sellem'e isyana çağırmadıkları sürece; eşine, anne ve babana karşı gelme!
` Moda dergilerinden ve müstehcen şarkılardan, müzikten uzak dur! Kur'ân okumaya, öğrenmeye ve biliyorsan öğretmeye gayret et.
` İster telefonla, ister başka bir yolla olsun, flörtün her türünden son derece uzak dur.
İhmal edilmemesi gerekenler
` Allah'a gerçek bir şekilde iman et ve imanın gerektirdiği esaslara bağlı kal. Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in hayat tarzına dikkat etmeyi ihmal etme..
` Namazını, zinet eşyalarının zekatını, oruç ve haccını da eda et!
` Allah Azze ve Celle'nin dinine bağlı Muvahhide hanımlarla yakınlık kurmayı da ihmal etme!
` Allah Azze ve Celle'ye her zaman dua edip O'na yönelmeyi; O'ndan bağışlanma dilemeyi ve Ahiret için hazırlıklarda bulunmayı da asla ihmal etme.[8]
Saliha Bir Eş
Allah’ın kuluna verdiği iman nimeti gibi bir nimet yoktur. Bu aynı zamanda Allah’ın kulları üzerine bir hakkıdır. Allah’ın kullarına verdiği bir çok nimet içinde dünyanın en hayırlı nimeti de saliha bir eştir. Çünkü Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem, "Dünya bir faydalanmadan ibarettir. Bunun en hayırlısı da, saliha bir eştir" buyurmuştur.[9]
Rasûlullah Sallallahu Aleyhi Vesellem, vedâ hutbesinde kadınların, Allah’ın emaneti oldukların belirtmiş, “Sizin en hayırlınız hanımlarına karşı en iyi davrananızdır” buyurarak, bu nezih insanın korunmasını öğüt etmiştir.
O halde, bu ikrama yakışan bir ahlak içinde bulunmalıdır:
Rasûlullah Sallallahu Aleyhi Vesellem, şöyle buyurmuştur:
“Bir kadın namazlarını kılar, ırzını korur ve kocasına itâat ederse; cennet kapılarının dilediğinden girer”[10]
Ümmü Seleme’den, Rasûlullah’ın, “Kocası kendisinden razı olarak ölen kadın cennete girer” dediği rivâyet edilmiştir.
Kadını cehenneme sokan sebeplerin başında eşine karşı gelmesi ve üzerine olan iyiliklerini inkar etmesidir. İbn Abbas Radıyallahu anhümâ’dan, Buhari’nin rivâyetinde Rasûlullah şöyle buyurmuştur:
“Cehennem bana gösterildi. Oradakilerin çoğunun kadınlar olduğunu gördüm. Kocalarına nankörlük ederler. Şayet kadınlardan birisine uzun zaman iyilik etsen, sonra senden bir kötülük görse ‘senden hiçbir zaman iyilik görmedim’ der.”
Selef-i salihînden birinin hanımına şöyle tavsiyede bulunduğu nakledilir: [Beni affet ki, sevgimiz sürsün. Kızgın olduğumda benimle konuşma, def gibi beni çalmaya kalkma. Bilemezsin gelecek nasıl olacak. Şikâyeti çoğaltma kuvvetin gider. Şikâyeti çoğaltırsan kalbim sana buğzeder. Çünkü kalpler dönektir. Ben gördüm ki, kalpte hem sevgi hem ezâ bulunabilir. İkisi biraraya gelince, sevgi devam etmez gider][11]
Ebu Derdâ Radıyallahu anh, ise hanımına şöyle derdi: “Kızdığımı gördüğünde beni öylece kabul et. Ben de seni kızgın gördüğümde ses çıkarmam”[12]
Sonuç
Evlilik, hayatı müşterek paylaşmaktır. Kadın ve erkek birlik olup Allah’ın, edâ etmekle bizleri sorumlu kıldığı “ilâyı kelimetullah” görevini üstlenmektir. Bu müşterek hayat, müslümana Rabbine karşı görevlerini yerine getirmede ayrı bir dinamiklik sağlar. Bu açıdan bakıldığında evlilik, birbirlerine örtü olan iki insanın; yine birbirlerinin zayıflıklarını gidererek daha güçlü bir yapı meydana getirmeleri şeklinde tanımlanabilir.
Öyleyse toplumda bir takım kalıplarla yozlaştırılan aile müessesesi, İslâmın tanımladığı ölçülerle yeniden yapılandırılmalıdır. Kadın, bilinçli olmak; dinini yaşamak ve çevresine bu konuda örnek olmak için gayretli olmalı, yine bu şûurda çocuklarını yetiştirmelidir. Eşi de ona yardımcı olmalı ve Rasûlullah’ı kendisine rehber edinmelidir. Yuva Kur’an ve sahih sünnet nûruyla bir mektebi andırmalıdır. Umulur ki, Allah bizleri rahmetiyle bağışlar ve bizleri salihler zümresine ilhâk eder...[13]
Örtünmenin Asgari Sınırı Ve Açılmanın Kötülüğü
Kadının mutlak olarak yüzü ve elleri dahil olmak üzere tüm bedenini örtmesi gerekir. Bu örtünme ise baştan sarkıtılan ve bedenin tamamını örten bir abaye veya çarşaf ile gerçekleştirilebilir. Omuzlardan sarkıtılarak giyilen elbiseler ile şer’î bir örtünme gerçekleşmez.
Kadının boğazını (gerdanını), baldırını ve kollarını göstermesi ve islam’a mensup olduğunu söyleyen pek çok kadında gördüğümüz şekilde başını açması; Allahu Teâlâ’nın “İlk cahiliyye âdetinde olduğu gibi açılıp saçılmayın” buyurduğu durum olan ilk cahiliyye halinden daha ileri bir durumdur. Çünkü kadın (o zaman) ahâlînin önünden (bu şekilde) yürüyerek geçerdi. İşte bu, ilk cahiliyye açılıp saçılmasıdır.
Saîd’in Katâde’den yaptığı rivayete göre O, “İlk cahiliyye âdetinde olduğu gibi açılıp saçılmayın” ayetini, “kadınlar evlerinden çıktıkları zaman böyle yapmasınlar” şeklinde tefsir etmiş ve “o dönemde kadınların yürüyüşleri kırıtarak ve cilveliydi, Allah onların böyle yapmalarını yasakladı” demiştir.
Yine bu ayet, kadının erkeklere güzelliklerini göstermesi olarak tefsir edilmiştir.
İlk cahiliyyenin, İslam öncesi; ikinci cahiliyyenin, İslam’da ilk cahiliyyedekiler gibi hareket edenlerin durumu olduğu söylenmiştir. Bütün bu hususlar, Peygamber Sallallahu aleyhi vesellem’in hanımlarını ve onlar gibi olmak isteyen diğer mü’minlerin kadınlarını korumak için Allah’ın indirdiği terbiye metodlarıdır.
Peki şimdi en güzel elbiseler giyerek ve en son moda güzelleştirme metodlarına göre kendini makyajlamaya gayret edip süslenerek, çarşı pazarda, sosyete kulüplerinde dolaşan ve erkekleri baştan çıkarıcı yerlerini açan kadınlara ne demeli?
Böyleleri ahlâk bozucu veya en azından ahlâkı bozmaya meyilli kimseler değil midir? Bunlar karşısında, dini kendisini terbiye etmemiş ve akidesi sağlam olmayan erkeğin durumu ne olur? O erkek, vücudunu sergileyen bunun benzeri kadınları görünce, zehirli bakışlarıyla onu takip etmeyecek mi?
Nice âileler kadının bozulması, hayasızca açılması ve şehvetli bakışların ona yönelmesi yüzünden yıkılmıştır. Sonunda boşanma ve âile yapısının parçalanması... Nice açılıp saçılma, sahibini helak noktalarına ve ahlâkî çöküntüye götürmüştür. Nihayet âilenin veya kocanın bu duruma isyanı ve neticede öldürme... Evet öldürme... Çünkü bir defa öldürme başladı mı, arkasından bütün suçlar peşpeşe gelir.
Allah’ın, örtmesi ve güzelleştirmesi için bahşetmiş olduğu elbisesini ve örtüsünü çıkaran kadın, kendisi, âilesi ve toplumu hakkında ne kadar çok suç işlemiştir. Allahu Teâlâ şöyle buyuruyor:
“Ey Ademoğulları! Size ayıp yerlerinizi örtecek giysi ve süslenecek elbise yarattık.”
Açıklık, ilkel ve hayvânî bir haldir. Eğer kadın örtüsünü çıkarırsa, kendisinin bu dereceye inmesine razı olmuş demektir.
Haya ise, yüce ve tabîi bir değerdir. Vücutta, insanın örtmek ve gizlemek arzusuyla yaratıldığı âzâlar vardır.
Sadece şeytan, vücudu çıplak bırakmayı ve örtüyü çıkarmayı ister. Allahu Teâlâ şöyle buyuruyor:
“Derken şeytan birbirine kapalı ayıp yerlerini kendilerine göstermek için onlara vesvese verdi ve “Rabb’iniz size bu ağacı sırf melek olursunuz veya ebedîleşirsiniz diye yasakladı, dedi. Ve onlara; ben gerçekten size öğüt verenlerdenim, diye yemin etti. Böylece onları hile ile aldattı. Ağacın meyvasını tattıklarında, ayıp yerleri kendilerine göründü. Ve Cennet yapraklarından üzerlerine örtmeye başladılar.”
Şeytan aynı şeytan. Eskiden insanları aldatır ve vesvese verirdi, bugün de huyu hiç değişmemiştir.
“İyi bilin ki, şeytanın yandaşları hep kayıptadırlar.”
Açık-saçıklığın kapladığı topluma bir göz atarsak, çok çeşitli manzaralarla karşılaşırız: nice erkek, insanlar önünde eşinin ihtiyaçlarını karşılamak için kendi zaruri ihtiyaçlarından kısmış, hatta bazan tamamen ferâgat etmiştir. Aksi takdirde sonucun ne olacağını bilemez ki?
Nice genç, evinde değil, sokakta kadının dış görüntüsü sebebiyle harcanan ek masraflardan dolayı evlenmekten çekinmiştir. ‘Evinde kocası için süslenen ve giyinen kim var ki’?! Bu, kadınlardan birinin söylediği ifadelerdir.
Nice fasık, enerjisini kendisine ve toplumuna faydalı işlerde harcamak yerine; açık, başına buyruk genç kızlarla beraber olarak tüketmektedir.
Sonu intiharla biten nice olayların başlangıcı, açık kadınlara olan arzulu bakışlardır.
Böylece kadının açılması, insanın fıtratını alt-üst etmesi, şeytana ve onun vesveselerine tabi olmasıdır. Gencin enerjisini boş yere tüketir ve onu değersiz işlere yöneltir. Süslenme masrafları sebebiyle gencin evlilikten vazgeçmesine neden olur. Kadının açılması, âilelerin yıkımına, ölüm ve intihar gibi suçların peşpeşe gelmesine katkıda bulunur.
Bu, kadına ve onun şanına, topluma, ümmete ve onun değerlerine karşı bir vebaldir.
Kadının açılmasının zaruri gerekleri olan güzelleşme malzemelerine harcanan masraflar, bir bölük orduyu donatabilecek veya ümmete faydalı bir fabrika inşa edebilecek seviyeye ulaşır. [14]
Açıklık Bir Yıkım Çağrısıdır
Önce hep beraber bu şeytani rezalet çağrısını facir Freud’un dilinden bir hatırlayalım:
“Ahlakî üstünlüklerin hepsi yalan, düzmece ve aldatmacadır. Gerçekte insan hayvanlar gibi karşı konulamayan ve mani olunamayan cinsi bir güce sahiptir. Bu gücün önüne ahlâk, din, örf ve gelenek gibi engeller koymak, onu terbiye edip güzelleştirmez, sadece dizginler.” İşte bu fikri savunan Freud hakkında siyonist düşünürler şöyle demektedir: “Freud bizden birisidir. Bu yüzden var gücümüzle onun öğretilerini yaymamız gerekir. İnsanın ayıp yerlerini gün ışığına çıkarmamız lazımdır ki, onun açılmasından hiç kimse utanmasın...”
Bundan dolayı Freud’un takipçileri ve talebeleri, papağanlar gibi onun çirkin sözlerini tekrarlayarak örtüye olan düşmanlıkları nedeniyle “Örtünme, cinsî arzu ve şehvetleri harekete geçiren bir etken olmuştur. Kişi yaratılış olarak kendisine yasaklanan şeylere arzu duyar” demiştir.
Arzu ve şehvetleri bir tarafa bırakıp akli bir muhakeme yapalım. Farzedelim bir erkek, birisi yarı açık ve süslü, diğeri vakur ve örtülü iki kızla karşılaştı... Acaba canı kimi çeker ve hangisine yönelir?!
Biz çoğu zaman birtakım şeyleri severiz. Fakat bu durumda akıl ne yapar? O, makul yollardan onu elde etmeye çalışır. (mesela kadını seven ona ulaşmak için usûlüne uygun yollar dener).
Bir an yukarıdaki mukayesede erkeğin örtülü kıza arzu duyduğunu kabul edelim. Bu durumda bile kızın örtüsü erkeğe, elde etmeye çalıştığı şahsa ancak meşru yollardan ulaşabileceğini ihsas ettirmektedir. Buna göre kadının örtünmesinde topluma ve kadına nasıl bir zarar olabilir?
Fakat işin doğrusu, onların maddi menfaatlerine karşı olan sevgileri, hisleri ve duyguları akıllarını çelmiştir. Onların örtüyü istememeleri veya reddetmeleri başka sebepten değil, ancak iman ettikleri tuhaf ahlâk anlayışına ters düştüğü ve onlarla arzu duydukları lezzetler arasına bir set çektiği içindir.
Bu hasta anlayış onları heva ve heveslerine ulaşmada büyük bir ayrılığa götürmüştür. Bu durum karşısında şu ayete sarılmaktan başka çare yoktur:
“Kalbini bizi anmaktan gafil kıldığımız, kötü arzularına uymuş ve işi gücü aşırılık olan kimseye boyun eğme.”
Muhammed Talât Harb Paşa, Kadın ve Örtü adlı eserinde şunları söylemektedir: “Örtünün kaldırılması ve kadınla erkeğin karışması (haremlik selamlığın kaldırılması) eskiden beri Avrupa’nın içinde olan ve gerçekleştirmek istediği bir idealdi. Bunu Avrupa’nın İslam alemi üzerindeki maksatlarını bilen herkes anlar.”
Paşa yine aynı eserde; “Sadece Mısır’da değil, bütün doğuda İslam toplumunu yıkmanın önünde kadını değiştirmekten başka bir engel kalmamıştır. Doğuda erkekleri saran fesat (bozulma) işte buradadır” demektedir.
Örtüyü kaldırıp atma çağrıları bizi, gücümüzün sırrını oluşturan İslam’dan uzaklaştırmak için hazırlanan bir tuzaktır. Bu sayede toplumun yarısını oluşturan kadının bozulmasıyla toplum da bozulacaktır. Çünkü kadının açılıp saçılması ve nesilleri kötü terbiye etmesi, toplumun diğer yarısının da bozulmasına sebep olur. Bundan dolayı, İslam düşmanlığı belgeli ve şaibeli kimselerden açıklık çağrıları işitmemiz garip değildir.
Bazılarının ise açıkça bu işe paralar harcayarak önayak olduklarını ve açık propagandalarını görmekteyiz.
Yapılan bütün bu yardımlar ve propagandalardan sonra, bazı kadınların gericilik olarak isimlendirdikleri şeylerden (İslam) kurtulup kendilerince ilericilik zannettikleri hususları istemeleri, toplumun medenileşmesi ve yükselmesi için onun üzerine titreyen bir tavırla fikirlerini sergilemeleri tuhaf değildir. Halbuki savundukları, İslam düşmanlarına bağlılık ve Allah’ın Şeriat’ından uzaklaşma fikri, gericiliğin ta kendisidir. Cahiliyye mertebesine düşüş, hatta insanlıktan çıkış da budur. Kaldı ki beşeri sistemlerin hepsi bile çıplaklığı ve kural tanımazlığı onaylamamaktadır.
“De ki: size, (yaptıkları) işler bakımından en çok ziyana uğrayanları bildirelim mi? (Bunlar); iyi işler yaptıklarını sandıkları halde, dünya hayatında çabaları boşa giden kimselerdir. İşte onlar, Ralblerinin ayetlerini ve O’na kavuşmayı inkar eden, bu yüzden amelleri boşa giden kimselerdir ki, biz onlar için kıyamet gününde hiçbir ölçü tutmayacağız. İşte, inkar ettikleri, ayetlerimi ve Rasûllerimi alaya aldıkları için onların cezası Cehennem’dir.” [15]
Bu Konudaki Son Söz
Bütün bu anlatılanlardan sonra örtünün farziyetini inkâr eden müslüman sayılabilir mi? Rabbi’inin emrini işittiği halde şehevî arzularına uyarak O’na itaat etmeyen bir mü’mine hanım bulunabilir mi?
Allahu Teâlâ şöyle buyuruyor:
“Aralarında hükmetmesi için Allah’a ve Rasûlüne çağrıldıkları zaman, mü’minlerin sözü ancak “işittik ve itaat ettik” demeleridir.”
İşittik ve itaat ettik diyorlar. Yoksa “aramızda istişare edelim, düşünelim ve topluma soralım” demiyorlar. Onlar ancak boyun eğerek ve kabulenerek “işittik ve itaat” ettik diyorlar. Örtünme ayetini okuduktan sonra, onunla alay eden ve kafirlerin kanunlarını beğenen, Allah’ın farz kıldığı örtünmeyi eğlenceye alan biri mü’min olur mu?
Allahu Teâlâ şöyle buyurur:
“Münafıklar, kalplerinde olanı kendilerine haber verecek bir sûrenin mü’minlere indirilmesinden çekinirler. De ki: Siz alay edin! Allah o çekindiğiniz şeyi ortaya çıkaracaktır. Eğer onlara (niçin alay ettiklerini) sorarsan, elbette, “biz sadece lafa dalmış şakalaşıyorduk” derler. De ki: Allah ile, O’nun ayetleriyle ve O’nun Peygamberleri ile mi alay ediyorsunuz? Boşuna özür dilemeyin; çünkü siz iman ettikten sonra tekrar kafir oldunuz.” (Tevbe: 9/65-66)
Bunun benzeri bir ayette de Allah Celle Celaluhu şöyle buyurmaktadır:
“(Yahudiler) Allah’ı bırakıp bilginlerini (hahamlarını); (hıristiyanlar) da rahiplerini ve Meryem oğlu Mesih’i (İsa’yı) rab edindiler. Halbuki onlara ancak tek ilaha kulluk etmeleri emrolundu. O’ndan başka ilâh yoktur. O, bunların ortak koştukları şeylerden münezzehtir.” (Tevbe: 9/31)
Bu ayette Allah’tan başkasına itaat eden ve onun sözüyle amel etmeyi yüce Kur’an ve temiz Sünnet’e tercih eden kimseye açık bir azar vardır. Eğer o, Paris ve Holywood’un kanunlarına itaat edip Rabb’inin kanunlarına karşı gelirse, Allah’ı bırakıp o ikisini Rab edinmiş olur.
Başkasına uymanın bayraklaştırıldığı bir sırada, diniyle amel eden ve kalbi imanla dolu bulunan hanım kardeşim! Sen hidayette olduğun müddetçe sapıtanlar sana hiçbir zarar veremeyecektir. Örtünmede birçok hayır vardır. Seninle alay edenle sen de alay et. Sana gülene sen de gül. Nice bâtıl, hak ile alay etmiştir. Firavun, Musa Aleyhisselam ile, Cahiliye Arapları Muhammed Mustafa Sallallahu Aleyhi ve Sellem ile uzun süre alay ettiler. Fakat hakka hiçbir zarar veremediler ve zafer hakkın oldu.
Örtüne büründüğünde çalışma ve eğitim hakkına engel olmak için sana savaş açan ve dinine buğzeden İslam düşmanlarının karşısına yüce dağlar gibi dikil.
Mü’min kadının izzetiyle onlara sihirbazların Firavun’a söylediği şu sözü söyle:
“Öyle ise yapacağını yap! Sen ancak bu dünya hayatında hükmünü geçirebilirsin.”
Allah’ın istediği gibi, nesilleri gerçeğe ve doğru yola götüren bir işaret taşı ol. Seviyesiz kimselerin “örtünün altında nurun heba oluyor, güzelliğin gidiyor” sözlerine aldanma! Hayır, Rabbime yemin olsun ki “bir kimseye Allah nur vermemişse, artık o kimsenin nuru yoktur.”
Müslümanlığına ve örtüne sahip çık. Onlara yapış ve dört elle sarıl. Senin kötülüğünü isteyene şunu söyle:
Hayâ, Allah korkusu ve selefin ahlâkı ikaz ettiği halde hâlâ açıklık mı?
Kadın ancak bir incidir, inci ise sadece sedef içinde korunur. [16]
Meşrû Elbisenin Özellikleri
Geriye Şer’î, gizleyici ve edepli elbisenin özelliklerini tekrar hatırlamak kalmıştır. Üzerinde tekrar duracağımız bu özellikler şunlardır:
• Yüz ve eller dahil olmak üzere bütün bedeni örtmelidir.
Tercih edilmesi gereken sağlam görüş budur. Kadının bütün cazibe ve güzelliği yüzünde toplanmıştır. Dolayısıyla yüzün açık bırakılması büyük bir fitnedir. Yüzlerini açıkta bırakan kadınlar kendi haya ve iffet duyanlarını körelttikleri gibi, kalbleri şehvet hastalığına tutulmuş erkeklerin hastalıklı bakışlarına da hedef olurlar. İffet ve haya sahibi kızlar güzelliklerinin merkezi konumunda olan yüzlerini kendi eşlerinden başka kimseler için asla teşhir etmezler.
• Vücut hatlarını belli etmemesi ve şeffaf olmaması
Şeffaf elbise yeterli değildir. Çünkü setr-i avret kuralı, yerine getirilmiş olmaz. Halbuki vacip olan derinin rengini gizleyecek bir şeyle örtünmektir.
“Elbise ince olur da beyazlığı veya kırmızılığı bilinecek şekilde altından derinin rengini belli ederse, namaz caiz olmaz. (Dışarı çıkmalarda da öncelikle ve önemle durum aynıdır.) Çünkü örtünme yerine gelmemiştir.”
Bir hadisinde Rasûlullah sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyurmaktadır:
“Cehennemliklerden olup da görmediğim iki sınıf insan vardır. (Biri) Yanlarındaki sığır kuyruğu gibi kamçılarla insanları döven topluluk, (diğeri de) giyinmiş çıplak, (kötülüğe) meylettiren ve meyleden; başları Horasan develerinin eğri hörgüçleri gibi olan kadınlardır. Bu kadınlar Cennet’e giremeyecek, kokusunu da duyamayacaktır. Halbuki onun kokusu şu... şu... kadar mesafeden duyulur.”
Buradaki, giyinmiş çıplaklar, vücudunun rengini gösterecek derecede ince elbise giyenler veya vücudunun bir kısmını örtüp bir kısmını açık bırakan (dekolte giyinen) kadınlardır.
Tamamen soyunan ile bedeninin bir yerlerini açıkta bırakacak veya altını gösterecek biçimde giyinenler arasında ne fark vardır?
Asla bir fark yoktur! Üstelik, giyinmiş çıplağın giyiminde çok daha fazla fitne vardır. Ondan ve sizlerden yalnızca zulmedenlere isabet etmeyecek olan fitneden Allah’a sığınırız.
Bedenin rengini belli eden elbiseyi giymek caiz olmadığı gibi, aynı şekilde vücudun özelliklerini (şeklini, hacmini) belirten elbise giymek de kafi değildir. Üsâme b. Zeyd’in şöyle dediği rivayet edilmektedir: “Resûlullah Sallallahu aleyhi vesellem bana, Dıhyetü’l-Kelbi’nin kendisine hediye ettiği kalın bir keten elbise giydirdi. Ben de onu hanımıma verdim. Bunun üzerine O; “Hanımına söyle de altına birşeyler giyinsin; zira kemiklerinin yapısını belli etmesinden çekiniyorum” buyurdu.[17]
• Gösteriş için giyilen şöhret elbisesi olmamalı
Aynı şekilde, İbn Ömer hadisinde geçtiği üzere kılık kıyafette, gösteriş için giyilen bir elbise olmaması da şarttır. Bu hadiste Peygamber sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyurmaktadır:
“Dünyada gösteriş için (şöhret) elbise giyene, Allah kıyamet gününde alçaklık elbisesi giydirir.”
Bu tür elbise gösteriş için bazan, elbisenin kıymetli ve pahalı oluşu şeklinde kendini gösterir ki, bu Allah’ın nehyettiği bir azgınlıktır:
“Şüphesiz saçıp savuranlar şeytanların kardeşleridir.”
Bazan da pılı pırtı olur; zühd ve dünyadan el-etek çekmekle tanınıp böylece parmakla gösterilen biri olmak için insanların hor ve hakir göreceği şekilde giyinir. Hadis her iki durumu da içine almaktadır.
Bu sebeple, giyimde orta yolu tutmak müstehabdır. Ne ihtiyacı, ne de Şer’î bir maksadı olmaksızın, daha güzelini giyebileceği halde horlanacağı bir kıyafetle yetinmemelidir. Muaz b. Enes hadisi de buna delâlet etmektedir. Rasûlullah sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyurmuştur:
“Gücü yettiği halde, Allah’a olan tevazusundan dolayı iyi giyinmeyi terkedeni, Allah Kıyamet gününde mahlukatın önlerinde çağırır ve dilediğini giymesi hususunda onu muhayyer bırakır.”[18]
• Üzerine koku sürülmüş olmamalı
İslam toplumundaki bütün kötülük sebeplerinin önüne geçmek için kadının elbisesinde koku bulunması caiz değildir. Allahu Teâlâ’nın; “Mescidlere her gelişinizde ziynetlerinizi takının” buyruğuyla, kullarına süslerini takınmalarını emrettiği yerler olan camilere gelmek isteyen bir kadın, İbn Mesûd’un hanımı tarafından rivayet edilen bir hadisle koku sürünmekten nehyedilmiştir .O hanım şöyle demektedir: “Rasûlulullah sallallahu aleyhi vesellem bizlere; “Sizden biri mescidde bulunacak olursa, koku sürünmesin” demiştir.[19]
Ebû Hureyre’den rivayet edilen bir hadiste de Rasûlullah sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyurmaktadır.
“Allah’ın cariyelerini (hanım kullarını) O’nun mescidlerinden alıkoymayınız. Fakat onlar da kokulanmadan gitsinler.”[20]
Burada, eğer mescide koku sinecek olursa, Allah’ın, o kadının namazını kabul etmeyeceği; hatta evine dönüp boy abdesti aldığı gibi yıkanması gerektiği şeklinde bir ilave de bulunmaktadır.
Ebû Hureyre şöyle demiştir: Üzerinde koku bulunan ve arkasından, elbisesinin toz kaldırdığı bir kadınla karşılaştım. Ona;
“Ey Cebbâr’ın cariyesi, mescidden mi geliyorsun? dedim.
“Evet” dedi.
“Onun için mi kokulandın?” diye sorunca, kadın yine,
“evet” dedi.
Ebû Hureyre şöyle devam etmektedir: Ben, dostum Ebu’l-Kâsım’ı şöyle buyururken işittim.:
“Bu mescid için koku sürünen kadının namazı, evine dönüp cenabetten temizlendiği gibi yıkanmadıkça kabul olunmaz.”
Kokulanmada bir heyecan uyandırma ve tahrik söz konusu olduğundan, kadının mescid için bile koku sürünmesi yasaklanınca, sokaklarda dolaşmak ve gezmelere gitmek için kokular kullanan kadının hali nice olur!...
• Kafir kadınların elbiselerine benzememeli
Müslüman kadının kendine has bir şahsiyeti vardır; davranışlarında kafir kadınları taklit edemez. En yüce örnek yalnız biz olduğumuza göre, neden onları taklit edelim ki? Biz hak yoldayız, onlarsa batıl... Bizim, taklit etmemiz değil, taklit edilmemiz gerekir. Çünkü Allah’ın İslam ile aziz kıldıkları biziz. Peygamberimiz bizlere şunu açıklamıştır:
“Kim bir millete benzemeye çalışırsa, o da onlardandır.”
Zira onları taklit etmede, onların konumlarının üstünlüğünü, yüceliklerini ve en güzel örneği benimsemiş oldukları konusunda açık bir itiraf söz konusudur.
Bu durum bizlerin, kâfir ve facir kadınların potalarında erimesine yol açmaktadır. Buradan da akıllarımızın ve kalplerimizin köleleştirilmesine; inançlarına varıncaya kadar onları taklit etme sevdasına götürmektedir.
Malik b. Nebi, elbisenin insan psikolojisi üzerindeki tesirlerini şöyle açıklamaktadır:
“Kılık-kıyafet sadece, toplumdaki ahlâkî dengeleri yerleştiren maddi unsurlardan biri değildir. Aksine, onun kendisine has bir ruhu vardır. “Elbise papaz yapmaz” derlerdi; ben bu konuda aksini düşünüyorum. Papazın yetişmesinde elbisenin de, bir dereceye kadar payı vardır. Çünkü elbise, sahibinin ruhuna nüfuz eder. Spor giyinen bir kimsenin, zayıf bir bünyesi de olsa, bedenine geçen sportif bir ruh hissettiği; yaşlı kıyafeti giyindiğinde ise kendisi genç ve kuvvetli olsa bile, yürüyüşünde ve tavırlarında bunun etkisinin ortaya çıktığı gözlemlenen hususlardandır.”
Ancak kullarının maslahatı bulunan benzeme şekillerinin zararlı olmadığına işaret etmemiz gerekir. Şöyle ki;
Elbiselerimiz, İslamî giyecek özelliklerini kazandırmak şartıyla onların ürettiklerinden, ya da kumaşlar onların metod ve makinalarından elde edilmektedir. Bunların hepsi nimet ve rahatlık kaynağıdır ve bunda da maslahat vardır. Ancak kafirlerin bunlar dışındaki, ahmaklıklarını ise arkamıza atarız; onlara iltifat etmekten berîyiz.
• Erkek elbisesine benzememeli
Erkek elbisesi, kadın elbisesine benzemeyen belli bir kıyafettir. Kadın ve erkeğin, birbirlerine ait olan elbiseleri giymeleri caiz değildir. Çünkü erkeklere benzeyen kadın, onların huylarını kazanır. Hatta onda da güzelliklerini gösterme, tesettürünü terketme ve bazılarında, erkeklerin açtığı gibi bedenlerini açmaya götürecek kadar erkeklerle beraber olmaya yol açar. Erkeklerin kadınlardan üstün olduğu gibi, o da, erkeklerden üstün olmaya kalkar; kadınların meşru utanma ve arlanma duygusuna sığmayan işler yapar.
Enes Radıyallahu anh şöyle demiştir: “Rasûlullah, kadınlara benzemeye çalışan erkeklerle, erkeklere benzemeye çalışan kadınlara lanet etmiştir.”
Bir rivayette de şöyle denilmektedir: “Rasûlullah Sallallahu aleyhi vesellem kadınlaşan erkeklerle, erkekleşen kadınlara lanet etmiş ve “Onları evlerinizden uzaklaştırın” buyurmuştur. Nebi Sallallahu aleyhi vesellem falanı, Ömer de filânı sürmüştür.
• Üzerinde, canlı veya çarmıh (haç) motifleri bulunan desenler olmamalı
Elbisenin şartlarından birisi de, Rasûlullah Sallallahu aleyhi vesellem bir hadisinde; “Melekler, köpek ve resim bulunan eve girmezler” buyurduğu için, üzerinde canlı resmi veya haç gibi şekillerin bulunmamasıdır.
Hz. Aişe’den şu rivayet nakledilmektedir: “Rasûlullah Sallallahu aleyhi vesellem bir seferden dönmüştü. Ben de kapımı, üzerinde kanatlı at resimleri bulunan saçaklı bir perdeyle örtmüştüm. Bana onu çıkarmamı emretti; ben de çıkardım.”
Nevevî şöyle demiştir: Bizim ashabımız (Şâfiî âlimler) ve diğer bazı âlimler, canlı resimleri çizmenin kesinlikle haram olduğunu söylemişlerdir. Bu, büyük günahlardandır. Çünkü, ister elbisede, ister örtüde-yaygıda, isterse de dirhem veya dinarda bulunsun hadislerde zikredilen, şiddetli tehdide konu olmuştur. Bunlardan elbise ya da sarık yapmak haramdır. Sahabeden ve Tabiinden çoğu âlimin görüşü budur.
Sonuç olarak, müslüman kadının elbisesi işte budur: Bütün fesat noktalarından arınmış ve tamamen İslam’a yönelik; kadının vücudunu örten, vücut hatlarını belli etmeyen ve altını göstermeyen (şeffaf olmayan), erkeklerin ya da kafir kadınların elbiselerine benzemeyen, koku sürülmemiş ve üzerinde canlı resimleri, yahut haç şekilleri bulunmayan bir kıyafet. Dahası, müslüman kadın dışarı çıkarken haya ve vakarı da unutmayacak; Allahu Teâlânın; “Gizledikleri süslerinin bilinmesi için ayaklarını da yere vurmasınlar” ayeti gereğince dikkatleri üzerine çekmeyecektir.
Bütün bunlara, bilezikli kollarını oynatmaları, kırıtarak yürümeleri ve kadında, kötülüklere karşı en ufak bir meylin bulunduğunu hissettiren davaranışlar da eklenebilir. Ne kadar acıdır ki, günümüz kadınlarının yaptıkları karşısında insanın yüreği yanıyor.
Fakat sen, ey mü’mine bacım!
Şeref duyacağın ve alay edenlerin kınamasından çekinmeyeceğin bir kıyafetle dışarı çıkman, Allah’ın bereketi ve O’nun rızası içindir. Sana ve senin gibilere, adil Allah’ın vadi yeter:
“Şüphesiz günahkârlar dünyada iman edenlere gülerlerdi. Onlarla karşılaştıklarında, kaş göz işaretleriyle alay ederlerdi. Ailelerine döndüklerinde de keyifle dönerlerdi. Mü’minleri gördüklerinde, şüphesiz bunlar sapıtmış, derlerdi. Halbuki onlar mü’minleri denetleyici olarak gönderilmediler. İşte o gün (Kıyamet’te) de iman edenler kâfirlere gülerler, koltukları üzerinden etrafa bakarlar. Kâfirler yaptıklarının cezasını buldular mı?” (Mutaffifîn, 83/29-36)
Bu risâle, davetçi Müslüman hanımlara... Yalnız Allah'a ve ancak Allah için mahlûka itaat eden, İslâm mücâdelesi veren bacılarımıza... Ümmetin umudu; öğrenci, öğretmen bütün hanımlara... Bütün genç kızlara... Sâliha eşlere... Küçük kızlara... Gözümüzün nûru annelerimize ve bunlar üzerine titreyen, onlara düşkün; Ahiret saadetini dünyaya tercih eden diğer erkek kardeşlerimize ithaf olunur... [21]
--------------------------------------------------------------------------------
[1] Abdullah Yolcu, Toplumun Cevheri Hanımlara, Guraba Yayınları El Broşürleri.
[2] Abdullah Yolcu, Toplumun Cevheri Hanımlara, Guraba Yayınları El Broşürleri.
[3] Sahihtir. İmam Ahmed.
[4] Buhârî.
[5] Sahihtir. Ebû Dâvûd.
[6] Sahihtir. Ebu Dâvud.
Abdullah Yolcu, Toplumun Cevheri Hanımlara, Guraba Yayınları El Broşürleri.
[7] Abdullah Yolcu, Toplumun Cevheri Hanımlara, Guraba Yayınları El Broşürleri.
[8] Abdullah Yolcu, Toplumun Cevheri Hanımlara, Guraba Yayınları El Broşürleri.
[9] Müslim.
[10] Ahmed, Taberâni.
[11] Fıkhu’s-Sünne.
[12] Fıkhu’s-Sünne.
Abdullah Yolcu, Toplumun Cevheri Hanımlara, Guraba Yayınları El Broşürleri.
[13] Abdullah Yolcu, Toplumun Cevheri Hanımlara, Guraba Yayınları El Broşürleri.
[14] Abdullah Yolcu, Toplumun Cevheri Hanımlara, Guraba Yayınları El Broşürleri.
[15] Abdullah Yolcu, Toplumun Cevheri Hanımlara, Guraba Yayınları El Broşürleri.
[16] Abdullah Yolcu, Toplumun Cevheri Hanımlara, Guraba Yayınları El Broşürleri.
[17] Bu hadisi Ahmed (b. Hanbel) rivayet etmiştir.
[18] Hadisi Tirmizî rivâyet etmiştir.
[19] Bu hadisi Müslim rivayet etmiştir.
[20] Hadisi Ebû Davud rivayet etmiştir.
[21] Abdullah Yolcu, Toplumun Cevheri Hanımlara, Guraba Yayı
Yorum Gönder